Copyright 2020 - Český zelinář - www.ceskyzelinar.cz

Jako kuchař nebudu hodnotit různé styly přípravy tohoto jednoduchého, přesto dosti na chuť složitého salátu, protože jich je bezpočet a vždy jsem ho připravoval různě, podle libosti svých šéfů. Můj oblíbený je od našeho moravského kolegy, působícího svého času v Itálii a jeho recept zní takto:

Salát little gem, římský, nebo ledový natrháme na větší kusy nejlépe do dřevěné mísy v množství, odpovídajícím našim potřebám. Na pánvi orestujeme kuřecí prsa, jako sušší variantu, nebo stehna, pro toho, kdo má rád maso šťavnatější. V polovině restování přidáme do pánve pokrájenou anglickou slaninu, která vypustí svůj tuk, čímž přispěje k opečení dozlatova bez připálení. Po chvíli přidáme do pánve žemli, krájenou na kostičky a společně s masem z ní dopečeme krutony. Těsně před koncem restování přidáme krapet másla a nasekané listové petržilky. Necháme odpočinout. Mezitím přidáme k salátu do mísy majonézu a parmazán, nasekané ančovičky a polovychladlou směs z pánve, bez přebytečného tuku. Zamícháme, vytvoříme homoli a servírujeme na hluboký talíř, mírně zastříklým panenským olivovým olejem.

Dobrou chuť.